İş Kazası Olmayan İşyerlerine Teşvik Uygulaması

İş sağlığı ve güvenliği geri dönüşü yüksek bir yatırımdır. Hükümetimizin ölüm ve sakatlanma sonucu oluşabilecek iş kazalarını en aza indirgemek amacıyla 2015 yılında çıkartılan kanunda öngörülen teşvik, ilk olarak yeni yılda uygulanmaya başlanacak.

1 Ocak 2016-31 Aralık 2018 tarihleri arasında, on kişiden fazla işçinin çalıştığı çok tehlikeli sınıftaki işyerinde ölümlü veya sakatlanmayla sonuçlanan iş kazası yaşanmadıysa işveren üç yıl süreyle işsizlik sigortası primi ödemeyecek.

Türkiye sınırları içerinde tehlikeli sınıfta yer alan 57 Bin iş yeri var. İşçi sayısı 10’un üzerinde olan çok tehlikeli sınıftaki işyerlerine, iş kazası meydana gelmediği takdirde işsizlik sigortası prim teşviki uygulanacak. İşverene, işçi başına aylık en az 20.30 lira prim teşviki sağlanacak. İşçi başına teşvik tutarı, işçinin brüt ücretine göre aylık 152.25 liraya kadar çıkabilecek.

Üç Yıl Boyunca Ölümlü İş Kaza Yoksa

Teşvik yeni yılda 1 Ocak 2019 tarihinde verilmeye başlanacak. Bu teklifden yararlanabilmek için İşverene ait olan çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde 016 Ocak ayından 2018 Aralık ayına kadar olan 3 yıllık dönemde ölümle ve sakatlanmayla sonuçlanan iş kazasının olmaması koşulu aranacak.
15 Ocak 2016 tarihinde yeni kurulan bir işyeri için de iş kazası yaşanmaması koşuluyla 1 Ocak 2019’dan itibaren teşvik verilecek.
2016 yılı içerisinde herhangi bir tarihte iş kazası yaşanmış, sonraki üç yıl kaza olmamış bir işyerinde ise 2020 yılı ocak ayından itibaren teşvik uygulanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir